Mange kjenner til følelsen av å ha lyst på noe søtt og godt. Det er noe helt spesielt med snop og godterier – det smaker godt, samtidig som det er perfekt å spise mens du ser på en god film eller lignende. Det er også praktisk å ha noe godt på bordet dersom du har selskap, da det er enkelt å servere siden alle kan forsyne seg direkte fra godteriskålen. Det finnes mye godteri å velge mellom, og det er ikke til å legge skjul på at svært mye av det importeres fra utlandet. Eksempler på dette er godteri som Snickers, Twix, Skittles, Kinder-sjokolade og After Eight. Produsenter som Anton Berg og Nestlé gjør det godt i Norge. Likevel er det noen norske godteriprodusenter som også har gjort seg bemerket på markedet. Ved å spise godteri fra disse produsentene støtter du norsk næringsliv, og i tillegg kan du tenke over at det er mer miljøvennlig å spise kortreist mat. Noen kjente produsenter av norsk godteri er:

  • Brynhild
  • Freia
  • Nidar
  • Bergene

Norske favoritter i godteriskålen

Når du skal fylle opp godteriskålen en lørdag kveld, kan du like gjerne fylle den med norske godbiter. Noen av de mest kjente er Smørbukk, den herlige fløtekaramellen som først ble produsert av Bergene, men deretter Nidar. I dag er Smørbukk en klassiker, og du finner den i mange spennende varianter. Til og med i form av en sjokoladeplate med karamellbiter! Andre norske klassikere du kan ha oppi godteriskålen er Freia Melkesjokolade. Sjokoladeplatene fra både Freia og Nidar kommer i en rekke varianter, der du kan velge mellom alt fra ren sjokolade, til sjokolade med andre godbiter oppi. Både Oreo-kjeks, Sørlandschips, Non-Stop, Daim, kokos og en rekke andre godbiter finnes i sjokoladeplater. Den norske chipsprodusenten Sørlandschips lanserte i 2019 en egen sjokolade med biter av salt chips, noe som tyder på at kun fantasien setter grenser blant norske snacks-produsenter.

Nordmenn elsker å ha sjokolade og chips tilgjengelig på bordet når de skal kose seg skikkelig, men også andre ting hører naturlig med. Det er for eksempel mange som liker vingummi, kjærlighet på pinne, sure drops og Hockeypulver. Lakris er også noe som nytes mye av i Norge, både i søt og salt variant. Tyrkisk Pepper er et eksempel på en lakris-type som har tatt landet med storm, men dette produseres av Fazer – og er altså ikke norsk, men finsk.

Lag dine egne godbiter

Dersom du ønsker å lage noe søtt og godt som er typisk norsk, finnes det mange spennende muligheter. Hva med lefser som smøres med smør, sukker og kanel? Dette er kanskje ikke godteri i ordets rette forstand, men det er fortsatt søtt og godt. Dessuten bråker det ikke når du ser på film, noe chips fort kan gjøre! Du kan også lage hjemmelagde karameller. Hvorfor ikke prøve å kopiere oppskriften på Smørbukk? Du kan også lage sunn, norsk snacks ved å kutte opp sesongens norske epler i mindre biter, eller kanskje ovnsbake et eple med karamell? I tillegg kan du prøve å lage norske desserter som tilslørte bondepiker. Dette lager du ved å legge eplemos, krem og sprø kjeks lag på lag i et glass. Enkelt, norsk og supergodt! Valgene er mange dersom du er på jakt etter ekte norsk godteri. Kos deg!